Zelf auto wassen? Lees onze 7 tips!

Je kunt bij Autoverzorging Nederland je auto professioneel laten wassen, maar er zijn ook verschillende manier om zelf je auto te wassen. Zo kun je hem door de wasstraat halen of met de hand wassen.

Met je auto door de wasstraat rijden, bespaart je veel tijd. Het nadeel is wel dat je auto niet volledig schoon wordt, omdat de borstels niet overal bij kunnen. Ook kan de wasstraat soms kleine krasjes op de lak veroorzaken door de harde borstels die sommige wasstraten gebruiken.

Bij Autoverzorging Nederland zijn we van mening dat je auto met de hand wassen de beste manier is, mits je de juiste producten gebruikt. Je gaat dan namelijk veel uitgebreider te werk en kunt extra aandacht besteden aan moeilijk bereikbare en sterk vervuilde plekken.

7 tips om zelf je auto te wassen

Als je je auto goed en streeploos schoonmaken wilt, moet je de juiste stappen volgen en geschikte producten gebruiken. Hiervoor delen wij 7 tips voor auto wassen met de hand.

 

Tip 1. Spuit je auto goed af

Voordat je in de weer gaat met een spons of speciale handschoen, moet je eerst je autolak afspoelen. Dit je dit niet, dan kun je tijdens het wassen krassen veroorzaken door zand en andere vuilresten.

Gebruik voor het afspoelen bij voorkeur een hogedrukspuit. Heb je die niet? Dan is een tuinslang ook prima. Spuit de auto van boven naar beneden grondig af, zodat al het loszittende vuil en zand verwijderd wordt.

 

Tip 2. Zelf auto wassen doe je in de schaduw

Op een warme, zonnige dag je auto wassen lijkt een goed plan. Toch kun je dat beter niet doen. Als je je auto in de volle zon gaat wassen, kan het schoonmaakmiddel dat je gebruikt vroegtijdig opdrogen. Hierdoor kunnen strepen en vlekken ontstaan. Was je auto voor een streeploos resultaat dus in de schaduw.

 

Tip 3. Gebruik een goede autoshampoo.

Sommige mensen gebruiken allesreiniger om de auto te wassen. Dit is zeer slecht voor de lak van je auto. Kies daarom voor een autoshampoo en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

 

Tip 4. Gebruik de juiste spons/washandschoen.

Waarschijnlijk heb je hem wel in huis liggen: de ouderwetste gele spons van schuim. Als je zelf je auto gaat wassen, kun je deze spons beter niet gebruiken. Deze sponzen houden vuil en kleine steentjes vast, waardoor er tijdens het wassen sneller krassen kunnen ontstaan.

Kies liever voor een microvezelspons of washandschoen. Deze zijn veel zachter en houden geen vuil vast. Dit komt door de vezels die zeer dicht op elkaar geplaatst zijn.

 

Tip 5. Gebruik de 2 emmer methode.

Je auto zelf wassen doe je met 2 emmers. Emmer 1 vul je met warm water en een goede autoshampoo. Emmer 2 vul je alleen met warm water.

Dompel je spons onder in emmer 1 als je de auto gaat wassen. Wil je de spons spoelen? Dan gebruik je emmer 2.

Op deze manier komt er geen zand en vuil in je wasemmer (emmer 1) en wordt de kans op krassen nog kleiner.

Tip 6. Zelf auto wassen: werk van boven naar beneden

De juiste volgorde voor het wassen van je auto: begin met de liggende delen dak, motorkap, kofferbak was daarna de ramen deuren, voorbumper achterbumper eindig met de onderdorpels en als laatste de wielkassen. Nu de auto goed afspoelen tot je nergens geen shampoo resten meer ziet.

Vergeet tijdens het wassen de dorpels en onderkant van de deuren niet! hier hoopt zich toch best wat vuil op neem ze als laatste even mee.

Werk de hele tijd van boven naar beneden. Dit geldt zowel voor het afspoelen als het wassen. Zo blijft alles wat al schoon is ook schoon.

Tip 7. Je auto drogen

Na het wassen, is het tijd om je auto te drogen. Doe je dit niet, dan kunnen er kalkvlekken ontstaan. Voor het beste resultaat droog je de auto met een watermagneet of microvezeldoek. Deze doeken zijn heel zacht en nemen veel water op.

ceramic coating car

Makkelijker zelf je auto wassen? Laat je auto coaten!

Pas volgende keer deze tips toe als je je auto zelf gaat wassen en je auto straalt weer! Wil je het zelf auto wassen nog makkelijker maken? Laat dan je auto coaten bij Autoverzorging Nederland.

Een auto coating beschermt je autolak en creëert een glad oppervlak. Hierdoor hecht vuil minder makkelijk aan de lak. Je auto zelf schoonmaken gaat dan veel sneller en makkelijker.

Call Now Button