Camper wassen in 5 stappen

Camper uit de stalling? Tijd voor een wasbeurt!

Het camperseizoen komt er weer aan! Of je nou een maand door Europa gaat trekken of een week Nederland gaat verkennen, het is fijn om met een frisse camper op pad te gaan. Want je rijdt natuurlijk niet alleen in je camper, je woont er ook tijdelijk in. Je camper wassen als hij uit de stalling komt is daarom een goed idee.

Je kunt je camper professioneel laten reinigen bij Autoverzorging Nederland, maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Wij geven je een aantal tips voor het schoonmaken van je camper!

Camper wassen bij een geschikte camper wasplaats

Voordat je kunt beginnen aan de grote schoonmaak, moet je eerst een plek vinden om je camper te wassen.
Je moet met een aantal dingen rekening houden:

 

  • Een camper wasstraat lijkt misschien een goed idee om je camper schoon te maken. Het is lekker snel. Toch raden wij het gebruik van een camper wasstraat af. De borstels in de wasstraat zijn vaak te hard en kunnen krassen op de lak en kunststof ramen maken. Een camper wassen doe je bij voorkeur met de hand bij een camper wasplaats. Zo verklein je de kans op beschadigingen, mits je de juiste spullen gebruikt.
  • Je mag niet zomaar overal je camper wassen. Tijdens het schoonmaken spoel je niet alleen onschuldig stof van je voertuig; ook resten van remvloeistof, rubber en olie kunnen in het riool terechtkomen. Daarnaast zijn niet alle schoonmaakmiddelen biologisch afbreekbaar, wat schadelijk is voor het milieu. Daarom verbieden sommige gemeentes het om je auto, motor, camper en caravan bij je huis te wassen. Neem contact op met je gemeente om te controleren of er een verbod bij jou in de buurt geldt.
  • Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om je camper te wassen. Je moet om de camper heen kunnen lopen, zodat je hem aan elke kant goed kunt schoonmaken. Daarnaast moet er plek zijn voor je schoonmaakspullen en een ladder.

Volg het stappenplan camper wassen

Heb je een geschikte plek gevonden om je vakantiehuis op wielen te wassen? Dan kan het schoonmaken beginnen!

Stap 1: Spoel de camper af met water

Spoel het voertuig af met schoon water. Het meeste stof en vuil laat dan al los. Een hogedrukreiniger is de beste keuze voor deze stap, maar een tuinslang werkt natuurlijk ook.

Stap 2: Camper wassen

Vervolgens is het tijd om de camper te wassen met schoonmaakspullen. Niet alle reinigingsmiddelen zijn geschikt voor het schoonmaken van je camper. Let erop dat je geen agressieve middelen gebruikt. Deze maken de boel goed schoon, maar kunnen je lak ook lelijk beschadigen. Gebruik daarom alleen speciale camper reinigers.

Was je camper zijde voor zijde. Zeep een zijde in, laat intrekken indien nodig, spoel af met schoon water en droog na met een geschikte doek. Ga daarna door naar de volgende zijde. Door deze methode toe te passen krijg je het mooiste resultaat en heb je minder kans op lelijke vlekken van opgedroogd schoonmaakmiddel.

Camper wassen

Stap 3: Bescherm je camper met een coating

Breng een coating aan om de lak te beschermen tegen schadelijke uv-stralen. Zo blijft de camper lekker stralen en behoudt de lak zijn oorspronkelijke kleur. De camper ziet er niet alleen mooi uit na het aanbrengen van een coating, maar is ook makkelijker schoon te maken in het vervolg. Het behandelde oppervlak wordt spiegelglad, waardoor vuil minder goed hecht. Hard boenen is niet meer nodig en je camper wassen gaat eenvoudiger en sneller.

Stap 4: Reinig de watertank en leiding

Voor het reinigen van de watertank kun je verschillende middelen gebruiken, zoals citroenzuur, schoonmaakazijn en zelfs kunstgebitreiniger. Doe een wat reinigingsmiddel en water in de tank en schrob de tank met een borstel of spons. Spoel de tank met schoon water.

Voor het spoelen van de leiding vul je de watertank weer met reiniger en water. Zet de kranen open om de reiniger door de leiding te verspreiden en draai de kranen vervolgens weer dicht. Laat de leiding een aantal uur weken. Laat de watertank en leiding vervolgens leeglopen. Blaas de leiding door met een luchtpomp.

camper wassen

Ga met een blinkende camper het kampeerseizoen tegemoet

Stap 5: Maak het camper interieur schoon

Als de buitenkant schoon is, is het tijd om de binnenkant aan te pakken. Waarschijnlijk is het interieur aan het einde van het vorige kampeerseizoen al grondig schoongemaakt. Dan is een goede opfrisbeurt nu voldoende.  

Stofzuig alle stoelen, banken, opbergvakken en het tapijt. Klop de matten uit. Neem het dashboard, de ramen, deuren, plankjes en moeilijk bereikbare hoekjes af met een stofdoek. Het interieur is nu zo goed als stofvrij. Maak vervolgens de afgestofte oppervlaktes schoon met een sopje en een doek. Vergeet niet het sanitair schoon te maken!

Camper laten wassen

Heb je geen tijd, zin of kun je om een andere reden je camper zelf niet schoonmaken? Laat je camper wassen door de professionals van Autoverzorging Nederland! Met de juiste middelen en kennis maken we elk hoekje van de camper schoon, van binnen en van buiten. Ook kunnen we je rijdende vakantiehuis beschermen met een speciale coating.

Maak snel een afspraak en ga onbezorgd en fris het nieuwe kampeerseizoen tegemoet!

Call Now Button